Mamma och son surfar trådlöst på köksgolvet med dator och surfplatta.

Så får du snabbare bredband

Det är frustrerande med seg surf och video som laggar. Om du har problem med ditt bredband kan det ofta handla om att du har ett trådlöst nätverk med dålig täckning. Men det går att åtgärda.

Router
Routern: Routern är kopplingspunkten för ditt trådlösa nätverk. Se till att den står i rätt miljö.

Ett dåligt bredband kan i princip bero på tre saker

Din enhet har problem

Din bredbandsleverantör har problem

Ditt trådlösa nätverk har problem

Din enhet (mobil, dator etc) har problem

Kolla om det går bättre att på samma plats surfa med någon annan enhet. Olika mobiler och datorer kan hantera wifi mer eller mindre bra, men om skillnaden är väldigt stor kan det ha uppstått fel i enheten.

Din bredbandsleverantör har problem

För att säkerställa att det inte är leverantören av bredband som som har problem, bör du mäta hastigheten med hjälp av vår tjänst "Speed test".

Läs mer i vår artikel om hur du kollar din bredbandsuppkoppling.

Om problemen beror på dålig hastighet in till dig bör du kontakta din bredbandsleverantör. Om problemet inte löser sig kan du byta bredbandsleverantör. Enklast gör du det genom att fylla i formuläret.

Ditt trådlösa nätverk har problem

Routern är den box, ofta med antenner, som ger olika enheter i hemmet trådlös tillgång till internet. Ett instabilt internet är oftast resultatet av brister i det trådlösa nätverket. Här är faktorerna som du ska se upp med:

 • Tjocka väggar och tak. Betong är extra besvärligt. Routern kan inte upprätthålla kontakten med din trådlösa enhet om det är för mycket i vägen.
 • Vatten isolerar signalen. Det gör element och golv med vattenburen värme till ett särskilt svårt hinder.
 • För hög användning. Om många enheter är uppkopplade eller om någon hanterar väldigt stora datamängder kan du nå gränsen för hastigheten på din bredbandsuppkoppling eller den mängd data som routern kan hantera.
 • Grannarnas trådlösa nätverk kan orsaka störningar.
 • Annan elektronik kan påverka din router, till exempel vitvaror, baby-watchers och ljusdimrar.
 • En gammal router som inte uppdaterats kan bli en flaskhals som inte klarar att fördela signalerna tillräckligt fort.

Om du konstaterar att din dåliga internetuppkoppling beror på routern kan du testa följande knep för att få till en bättre täckning.

Checklista: Tips för ett bättre trådlöst nätverk

 • Placera routern minst en meter ovanför golvet. På en byrå är en bra plats.
 • Undvik att “gömma” routern i en garderob eller i ett hörn. Placera den i närheten av de platser där det trådlösa nätverket ska användas mest. Om hela hemmet eller arbetsplatsen ska få täckning så placera routern centralt.
 • Signalförstärkare kan vara ett sätt att förstärka täckningen. De finns i flera varianter, exempelvis i form av en så kallad wifi-repeater som “för vidare” signalen. Det finns även möjlighet att använda strömuttagen för att med hjälp av de redan dragna elledningarna skapa nya kopplingspunkter i olika rum.
 • Rensa bland apparaterna som använder det trådlösa nätverket. Om du till exempel har spelkonsoller i anslutning till routern kan du lika gärna koppla dem till internet via en fast kabel. Då frigör du trådlös kapacitet i routern.
 • Låt inte andra trådlösa enheter som till exempel baby-watchers stå på när de inte används.
 • Prova att byta frekvensband. De flesta routrar är förinställda på 2,4 GHz. Genom att byta till 5 GHz kan du undvika krockar med dina grannars routrar. 5 GHz ger i allmänhet högre hastigheter, men också minskad räckvidd.
 • Köp en ny och modernare router om den du har är gammal. Det kan göra stor skillnad.

Användbara länkar

Få erbjudanden på billigare bredband