Kontrollera hastigheten på bredbandet

Det är värt att regelbundet kontrollera hur hög hastighet du har på ditt bredband. Dels för att se att du får den surf du betalar för, dels för att se så att du inte har några egna flaskhalsar i utrustningen som sänker prestandan på din internetuppkoppling.

Bredbandsoperatörerna ger dig utrymme i sina nät utifrån vad du betalar för din bredbandstjänst. Sedan måste de i sin tur ersätta nätägaren för detta och nätägare måste se till att trafiken flyter som den ska. Observera att den hastighet du utlovas är den hastighet som du får om din dator är direkt ansluten med nätverkskabel. Om du väljer att använda en trådlös router och surfa via Wi-Fi kan din hastighet bli lägre än hastigheten enligt avtalet och operatören garanterar inte hastigheten när du surfar trådlöst.

Gör så här för att kolla hastigheten på bredbandet:

Bredbandskollen är det säkraste sättet att kontrollera sin hastighet. Tjänsten drivs av den allmännyttiga Internetstiftelsen.

Bäst nytta av Bredbandskollen får du om du kopplar in en väl fungerande dator som har uttag för nätverkskabel direkt till den dosa som levererar nät till dig. Då minimerar du felkällorna och kan få ett värde på hur väl din bredbandsleverantör uppfyller avtalet ni har. När du använder Bredbandskollen får du förutom mätvärdet också en bedömning om din uppkoppling är bra, godkänd eller dålig i förhållande till det leverantören utlovat.

Du bör komplettera ett sådant test med att mäta från en dator ansluten till det trådlösa nätverket. Då kan du hitta och åtgärda egna felkällor.

Du kan även ladda ner Bredbandskollens appar till din mobiltelefon och på så sätt kolla hur snabb en operatörs mobilnät är på olika platser. Du får då dessutom tillgång till mätdata från andras mobiltelefoner och kan på så sätt avgöra vilka operatörers mobila bredband som ger bra hastigheter i ditt område.

Förbättra din hastighet

Brister i det trådlösa nätverket är den absolut vanligaste orsaken till instabilt internet och seg surf. Läs vår artikel om att trimma det trådlösa nätverket för att få tips om hur du undviker problem med ditt wifi.

Om du kan konstatera att du får för låg hastighet från din leverantör tar du förstås kontakt med denne. Om leverantören inte åtgärdar problemet kan du gå vidare till branschorganisationen Telekområdgivarna. Eller så byter du bara leverantör. För att hitta den bästa leverantören för dina behov bör du fylla i formuläret för att få bolagens bästa erbjudanden.

Få erbjudanden på billigare bredband

Följ oss på Facebook

Följ gärna vår Facebooksida.

Kontakta oss

Skicka e-post

Sociala medier: Facebook

Tjänster

Bredband.nu är en kostnadsfri och icke-bindande offerttjänst. Låt företagen konkurrera om att ge dig det bästa priset på bredband.

Offerter på bredband