Familj i soffan använder mobil, padda och dator samtidigt.

Så väljer du rätt hastighet på bredbandet

Hastigheten är den kanske viktigaste faktorn när du ska skaffa bredband. Det kan vara förvirrande med alla siffror. Här är guiden du behöver när du ska hitta rätt hastighet för dina behov.

För att välja hastighet är det framförallt två saker du behöver ta hänsyn till:

  • Vad bredbandet ska användas till
  • Hur många enheter som kommer att använda bredbandet samtidigt

Du är begränsad av vilken typ av bredband du kan få. Har du tillgång till fiber är valmöjligheterna störst, men misströsta inte om du inte har det. ADSL eller alternativa tekniker låter dig också ta del av utbudet på nätet.

Hastigheten mäts i Mbit/s (megabit per sekund) och uttrycks med två värden exempelvis “100/10 Mbit/s”. Det betyder att du laddar ner i hastigheter runt 100 Mbit/s och om du vill ladda upp något kan du komma upp i hastigheten 10 Mbit/s. För den vanliga användaren är det den första siffran som är mest intressant.

Några riktlinjer

Om du bara ska använda nätet för att “kolla mailen” och läsa webbsidor och inte tittar på video via nätet är ett mobilt bredband troligen det bästa alternativet. Det är möjligt att dela mobiltelefonens befintliga internetuppkoppling med andra enheter, till exempel en dator.

Strömmande video som Youtube och Netflix kräver i praktiken ett abonnemang med fri dataöverföring och hastigheter på minst 10 Mbit/s ned. Du klarar detta med DSL-teknikerna om du inte har tillgång till fiber, men om flera använder uppkopplingen samtidigt kan det bli problem.

Om ni är många i hushållet eller företaget och mängder av mobiler, datorer och andra enheter ligger uppkopplade samtidigt måste du ta hänsyn till det. Då behövs betydligt högre bandbredd för att säkerställa en bra tillgång till internet. 100 Mbit/s är "normalhastigheten" om du har fiber. Men du kan få betydligt högre fart om du är villig att betala.

Information som ljus. Utbyggnaden av fiber ger allt fler snabbare surf.

Tänk på att ta höjd för framtiden. Utvecklingen går snabbt mot allt fler informationsintensiva tjänster som kommer att kräva ökad bandbredd. Begreppet IoT - Internet of things - handlar om att allt fler prylar, tex kylskåp och värmesystem, kopplas upp på nätet och kommer att vilja ha del av din bredbandsuppkoppling.

Olika typer av bredband

xDSL

Den teknik som först gav surfhastigheter som kunde kallas “Bredband” handlade om att "skrämma upp" koppartråden i det befintliga telenätet. ADSL, VDSL, HDSL etc. är olika varianter av samma teknik. De flesta kan få xDSL, men tänk på att hastigheten är beroende av hur den gamla telefonledningen är beskaffad ända in i ditt hus. VDSL på 60 Mbit/s ger sällan i praktiken mer än 30 mbit/s. ADSL ger maximalt runt 20 mbit/s.

Mobilt bredband

En enkel lösning som dock oftast inte ger dig fri surf. Det innebär att du ständigt måste ta hänsyn till hur mycket datatrafik du förbrukar. Hastigheten är i teorin betydligt högre än xDSL, men kan variera mycket beroende på bland annat trycket på basstationerna. Den nya generationen 5G kan konkurrera med fiber avseende hastigheter.

Fiber

Nedgrävda ledningar av glas eller genomskinlig plast gör att du kan skicka datatrafik som ljuspulser. Det kan ge mycket höga hastigheter på gbit/s-nivå (1 Gbit = 1000 Mbit) och i praktiken är det kringutrustningen som sätter gränsen. Fibernätet växer, men är inte tillgängligt i hela Sverige. Än så länge är det vanligast i städer.

Genom att fylla i formuläret och därmed begära in erbjudanden från leverantörer av bredband, kan du enkelt få en överblick av vilka alternativ som står dig till buds. Sedan väljer du fritt.

Mer läsning