Telia

logo
telia.se
Telia är den största teleoperatören i Sverige och ägs delvis av svenska staten.

Marknadsposition

Telia

Postadress:
Box 50077
973 22 Luleå

Kundservice:
Telefon: 90-200
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Organisationsnummer: 556430-0142

Telia är Sveriges största bredbandsleverantör med cirka en tredjedel av marknaden. Företaget har även etablerat sig i andra länder i Norden samt Asien.

Bakgrund

Telia har sitt ursprung i ett regeringsbeslut från 1853 om att Sverige behövde ett statligt affärsdrivande företag som kunde erbjuda telekommunikation. Detta blev så småningom Televerket.

På 1990-talet ombildades Televerket och flera av verksamheterna privatiserades, till exempel övergick katalogverksamheten till företaget Eniro. Telia blev 1993 ett aktiebolag med staten som enda ägare och företaget började positionera sig inför den snabba utveckling av kommunikationsteknik som stod för dörren. Man investerade till exempel mycket i att erbjuda internet och bredband.

1999 gjorde Telia och dess statliga motsvarighet i Norge, Telenor, ett försök att gå ihop för att bli en stark internationell telekom-spelare, men fusionen misslyckades och orsakade politiska förvecklingar.

2000 introducerades Telia på Stockholmsbörsen, men svenska staten är fortfarande huvudägare med en dryg tredjedel av aktierna.